Okurky patří k velice oblíbeným druhům zeleniny. Jsou chutné, šťavnaté a nízkokalorické. Pochutnají si na nich všichni, děti i dospělí. Skvělé je, že navíc obsahují spoustu cenných látek, které našemu tělu velice prospívají.

Okurka obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, K a E, síru, fosfor, mangan, měď, vápník, křemík a draslík. Je složena z 95% vody, což z ní dělá skvělého pomocníka při dietách. Díky všem těmto blahodárným látkám dokáže našemu tělu ulevit od mnoha neduhů. Pročistí naše střeva i močové cesty, zlepší kvalitu pleti a podpoří funkci jater. Kolečka okurky se přikládají na opary, ekzém i kopřivku a mají také kosmetické účinky. Když si přiložíte kolečka okurky na oči, zbavíte se otoků a vaše pokožka bude lépe hydratovaná. Bílkoviny obsažené v okurce zamezují buněčnému bujení, působí mírně projímavě a čistí tak střeva od škodlivin.

Okurka se do Čech dostala v 16. století díky zámořským plavbám. V dnešní době existuje téměř 400 různých druhů okurek. Jejich hlavní sezóna je mezi červencem a říjnem. Okurky si však můžete koupit v obchodech po celý rok, jelikož se pěstuje i ve skleníkách. Vybírejte si jen neporušené a tvrdé plody. V ledničce je pak uchovávejte maximálně jeden týden. Jakmile okurku oloupete a nakrájíte, snažte se jí co nejdříve zkonzumovat. Rychle totiž ztrácí vitamin C.

Nejlepší je okurku konzumovat tak, jak je – syrovou a hlavně čerstvou. Jestliže si jí ale chcete užít i jinak, zkuste jí přidat do studené polévky. Velice oblíbená je i nastrouhaná a smíchaná s jogurtem či zakysanou smetanou a ochucená různými bylinkami podle chuti.

Čerstvé okurky vám dodává po celý rok společnost Šandera, s. r. o. – dovozce čerstvého ovoce a zeleniny.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *